Recensie “IS – Tot alles in staat” van Hans Jaap Melissen

Geplaatst: 23 januari 2015 in recensies
Tags:, , , , , , , , , , , , , ,
IS - Tot alles in staat

Hans Jaap Melissen – “IS – Tot alles in staat”

Ineens kende de hele wereld die twee letters: IS, een terreurgroep die midden in de chaos van Irak en Syrië de Islamitische Staat uitriep. Het Westen was overdonderd en greep in, maar IS laat zich niet makkelijk verslaan. Wie zijn deze mensen precies, wat willen ze en waar komen ze vandaan? In IS Tot alles in staat neemt de ervaren oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen de lezer mee op reis; naar het New York van net na 9/11 en de oorlogen in Irak en Syrië. Als een van de weinige journalisten gaat Melissen nog naar plekken waar een aantal van zijn collegas is ontvoerd en later onthoofd. Melissen laat zien hoe een vruchtbare voedingsbodem kon ontstaan van waaruit een onbeduidend groepje rebellen uitgroeide tot een van de rijkste en meest meedogenloze terreurbewegingen ooit. Een beweging die handig gebruikmaakt van sociale media en een grote aantrekkingskracht uitoefent op buitenlandse jihadisten, ook uit Nederland. Inmiddels probeert een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten IS te verslaan. Maar gaat dat lukken? Of zal IS altijd weer van zich laten horen met aanslagen, waar ook ter wereld?

Enige tijd geleden plaatsten wij al een recensie van het boek “De oorlog van ISIS” van Judit Neurink. Heeft dit boek van Hans Jaap Melissen dan nog wel toegevoegde waarde? Dat heeft het zeker. De geschiedenis van het ontstaan en de opkomst van ISIS wordt in beide boeken beschreven, en dat verschilt dus niet. Het grote verschil is dat Melissen zelf veel in het Midden-Oosten werkt als journalist, en dus het verhaal van ISIS combineert met zijn eigen ervaringen in dit oorlogsgebied. Daarnaast is het boek van Melissen iets recenter, waardoor hij ook de laatste ontwikkelingen (zoals de onthoofdingen) mee kon nemen in zijn verhaal.

In beide boeken wordt beschreven hoe de interventies van de Verenigde Staten in Irak en Afghanistan, en ook het vertrek van Amerika de snelle groei van ISIS hebben mogelijk gemaakt. Eén ding is duidelijk: de meeste mensen zullen pas in 2014 van ISIS gehoord hebben, maar dit is geen organisatie die plotseling vanuit het niets is ontstaan. Tal van gebeurtenissen hebben de oprichting en de razendsnelle groei van ISIS mogelijk gemaakt, en een groot aantal van deze factoren zijn te wijten aan het ingrijpen van het westen (met name de Verenigde Staten). Dit is een buitengewoon goed en indringend boek over ISIS en hun macht in het Midden-Oosten, maar uiteraard zal dit niet “Het Definitieve” boek over ISIS zijn. ISIS is nog springlevend en zal nog veel van zich laten horen. Dit boek is een aanrader voor iedereen die in dit onderwerp geïnteresseerd is, of ze nu het boek van Judit Neurink hebben gelezen of niet. Dit is een waardevolle aanvulling op de recente geschiedenis en de actuele gebeurtenissen. Eigenlijk verplichte kost voor iedereen die mee wil praten over dit onderwerp.

Uitgeverij Carrera, 2015. 256 pag.

Koop bij bol.com

reacties
  1. Boeklovers schreef:

    Ligt hier ook te wachten op een recensie

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie