Recensie “Eden” van J. Sharpe

Geplaatst: 16 augustus 2016 in recensies
Tags:, , , , , , , , , , , , , ,
Eden

J. Sharpe – “Eden”

Engelen: ze zijn onder ons. Ik kan het weten. Er zit er één in me gevangen. Maar het beeld dat je waarschijnlijk hebt over deze “helpers van God” is verkeerd, dat garandeer ik je. Het zijn maniakale klootzakken.

Eden” was mijn eerste kennismaking met het werk van J. Sharpe (pseudoniem van Joris van Leeuwen). Na een waarschuwing in het voorwoord dat in het boek op een manier over engelen geschreven wordt die misschien niet iedereen prettig zal vinden, gaat het boek direct spannend van start met Anna Meisner die naakt en in de war, vastgebonden op een stoel in een donkere ruimte ontwaakt.  Tegenover haar zit een vrouw die sprekend op haar lijkt. Met tranen in haar ogen zet de vrouw een pistool tegen haar slaap en schiet zichzelf dood. Anna wordt pas dagen later gevonden, onderkoeld en op sterven na dood. Als ze in het ziekenhuis wakker wordt, komt ze er achter dat de politie haar niet als slachtoffer ziet, maar als dader. Ze snapt niet hoe het kan dat ze twee jaren uit haar leven mist. In het huis waar haar ouders woonden, wonen opeens andere mensen en ze komt er al gauw achter dat de wereld verwikkeld is in een Derde Wereldoorlog. Niemand weet wie de oorlog begonnen is of wat de aanleiding was. Langzaam wordt het duidelijk dat engelen erop uit zijn om de mensheid te vernietigen.

Vanaf de eerste tot de laatste bladzijde wordt je meegezogen in het verhaal van “Eden” en het is vrijwel onmogelijk om ook maar voor een paar minuten te stoppen met lezen.  Dat er bovennatuurlijke, fantasy-achtige elementen in deze thriller zitten, zorgt ervoor dat dit niet zomaar een thriller is. Bij vlagen deed het mij qua sfeer denken aan “De beproeving” van Stephen King (een van mijn favoriete boeken van Stephen King). King is dan ook een van Sharpes favoriete schrijvers. Het is dan ook niet vreemd dat de Stephen King-fanclub vorige boeken van J. Sharpe ook met veel enthousiasme onthaald heeft. Dat zal ook voor “Eden” gelden. Het verhaal wordt verteld door een ik-persoon, maar wie die “ik” is, wisselt steeds. Zo krijg je de gebeurtenissen te zien vanuit het perspectief van Anna, maar ook vanuit het perspectief van de engelen, wat het boek een extra dimensie geeft. De vlotte schrijfstijl en de knappe constructie van het verhaal zorgen er echter voor dat J. Sharpe geen kopie van Stephen King wordt. Hij heeft geen vergelijkingen met de grote schrijvers nodig. J. Sharpe kan zeer goed op eigen benen staan en “Eden” is dan ook een ijzersterke bovennatuurlijke, post-apocalyptische thriller met veel vaart die het lezen meer dan waard is.

Lees hier ons interview met J. Sharpe.

Uitgeverij Zilverspoor, 2016. 296 pag.

Koop bij bol.com

Advertentie
reacties
  1. […] Recensie “Eden” van J. Sharpe […]

    Like

  2. Anne schreef:

    Klinkt supergoed! Dit komt op mijn TBR-lijstje 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s