Recensie “Blommetjes” van JonArno Lawson en Sydney Smith

Geplaatst: 17 maart 2016 in recensies
Tags:, , , , , , , , , , ,
Blommetjes

JonArno Lawson & Sydney Smith – “Blommetjes”

Vandaag lag er een prentenboek in de brievenbus, en het is een goed bewaard geheim dat ik een liefhebber ben van prentenboeken. Maar dit is niet zomaar een prentenboek. Dit boek heeft namelijk de volgende awards en starred reviews gewonnen:

* Winnaar van de Governor General’s Literary
Award for Children’s Illustrated Books 2015
in thuisland Canada
* Eén van de tien mooiste prentenboeken van
2015 volgens The New York Times
* Starred review Kirkus Review
* Starred review Publishers Weekly
* Starred review School Library Journal

En dat kun je niet over ieder prentenboek zeggen. Natuurlijk is het lastig om het verhaal van een prentenboek samen te vatten. De uitgever doet dat als volgt: “In Blommetjes zien we een meisje aan de hand van haar vader door een drukke stad wandelen. Haar vader heeft weinig oog voor zijn dochter of de omgeving: hij is constant met zijn telefoon in de weer. Het meisje daarentegen ziet haar omgeving wél: ze plukt bloemetjes.
Maar niet alleen dat, de bloemetjes geeft ze door aan anderen die eenzaam zijn of verdrietig. Ze maakt hun dag een stukje mooier. En haar vader? Die heeft zijn telefoon inmiddels uitgezet. Een prentenboek dat mensen van alle leeftijden een spiegel voorhoudt over de verstrekkende gevolgen van social media en de kracht van een ogenschijnlijk klein gebaar.

En dat klopt helemaal. Tijdens het lezen van dit boek (ja, lezen, want een beeld zegt soms meer dan duizend woorden) realiseerde ik me dat wij als volwassenen eigenlijk met van alles bezig zijn, vooral met dingen die er eigenlijk niet toe doen. En dat wij als volwassenen de wereld niet meer met dezelfde verwondering bekijken als kinderen. Iedereen die kinderen heeft, weet dat. En hoe mooi zou het zijn als wij volwassenen de boel even de boel zouden laten, en weer gewoon genieten van al het moois dat om ons heen is. Zoals, inderdaad, een blommetje.
Reden om dit boek te kopen is duidelijk: om ons er aan te herinneren van kleine dingen te genieten, en ons te realiseren dat al die dingen waar we ons zo druk om maken er eigenlijk niet echt toe doen. Een boek voor op je nachtkastje of de salontafel. Of om cadeau te doen. Als geheugensteuntje, want die kinderlijke verwondering zijn we kwijt, maar we kunnen nog wel als kind naar de wereld kijken als we het maar willen. Schitterend getekend en een spiegel voor mensen die het verleerd hebben om te genieten van kleine dingen.

Uitgeverij Karmijn, 2016. 32 pag.

Koop bij bol.com

Recensie: Huso Akkerman

Advertentie
reacties
  1. Sonja schreef:

    Daarom probeer ik tijdens een wandeling in het hier en nu te staan, genieten van de dingen om me heen zonder dat ik mijn gedachten af laat dwalen naar het verleden of naar iets in de toekomst. Lijkt me idd een leuk boekje, de voorkant is ook leuk!

    Geliked door 1 persoon

  2. […] een jaar geleden verscheen bij uitgeverij Karmijn het schitterende prentenboek “Blommetjes (recensie)”. Daarmee liet de uitgever al zien een goede neus te hebben voor mooie prentenboeken met een […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s