Recensie “De boekhandel” van Penelope Fitzgerald

Geplaatst: 13 juli 2015 in recensies
Tags:, , , , , , , , , , , , , , , ,
De boekhandel

Penelope Fitzgerald – “De boekhandel”

De boekhandel beginnen was een moedige stap voor Florence Green. Het volhouden vergde alles wat ze in zich had. Engeland, begin jaren ’60. Het afgelegen, geïsoleerde kustplaatsje Hardborough wordt continue geteisterd door overstromingen en wateroverlast. Een vrouw van middelbare leeftijd koopt een prachtig historisch pandje midden in de hoofdstraat, en is vastbesloten een boekwinkel te beginnen, en daar een succes van te maken. Want Hardborough moet toch wel behoefte hebben aan een boekhandel? Wat ze niet weet kan ze leren, en vol goede moed gaat Florence aan de slag. Een dorp als Hardborough staat stijf van de roddel, mensen worden om een kleinigheid uitgesloten. De zaken gaan redelijk, ze krijgt steun voor haar initiatief ook een leenbibliotheek op te zetten, maar Florence onderschat de ijzeren wil van de rijke generaalsvrouw uit het dorp die een oogje op het pand had om er een kunstcentrum te openen. Kleine pesterijen beginnen. De generaalsvrouw weet uiteindelijk via een bevriend parlementslid te bewerkstelligen dat een nieuwe wet wordt aangenomen waarmee historische panden onteigend kunnen worden.

Penelope Fitzgerald (1916-2000) begon pas met schrijven toen ze bijna 60 was. Haar eerste boek was een biografie. Daarna volgen enkele romans. Echt bekend is ze er niet mee geworden, totdat ze in 1979 de Booker Prize won voor haar book “Offshore“. “De boekhandel” uit 1978 is het eerste boek van Penelope Fitzgerald dat in het Nederlands vertaald is. Ze had een vlotte pen en schreef graag over buitenbeentjes, waarschijnlijk omdat ze zichzelf ook een buitenbeentje voelde. “De boekhandel” is een bondige, scherpzinnige roman. Welsprekend en helder, maar ook ongrijpbaar en indirect. Ze lijkt een grote invloed te hebben gehad op Julian Barnes, een van mijn favoriete schrijvers.
Sommige mensen klagen er over dat er te weinig actie in het boek zit. Het is dan ook geen actiethriller. Fitzgerald heeft echter op bijzonder kundige en indrukwekkende wijze de mores van een kleine gemeenschap zoals Hardborough op papier gezet. Wie van literatuur met een hoofdletter L houdt, kan niet anders dan onder de indruk zijn van haar vakmanschap.

Uitgeverij Karmijn, 2015. 140 pag.

Koop bij bol.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s