Recensie “Dit kan niet waar zijn” van Joris Luyendijk

Geplaatst: 8 mei 2015 in recensies
Tags:, , , , , , , , , , ,
Dit kan niet waar zijn

Joris Luyendijk – “Dit kan niet waar zijn”

Twee jaar lang heeft Joris Luyendijk zich ondergedompeld in het hart van de financiële wereld. Juist omdat hij geen kenner was van de bankenwereld, was hij de ideale auteur om te onderzoeken wat er gebeurd is: hoe gesloten de wereld van de high finance ook is, velen wilde met hem praten om uit te leggen hoe mooi hun werk was. Hoe zwaar. Hoe interessant. En hoe gevaarlijk.
Want de conclusie is even stevig als pijnlijk: de instellingen die ervoor moeten zorgen dat de economie functioneert, kunnen de wereld in de afgrond storten. En dat gebeurt allemaal met de beste bedoelingen door mensen die precies dezelfde zorgen hebben als u en ik, door mensen die de hypotheek moeten betalen en de kinderen op een goeie school wilden hebben. De scherpe blik en de onbevangen manier van vragen stellen zorgt ervoor dat Luyendijk als geen ander inzichtelijk maakt hoe we ervoor staan. And it is not pretty.

Dit boek van Joris Luyendijk voert al enige tijd de bestsellerlijsten aan, en niet voor niets. In heldere taal – zonder in Jip-en-Janneke-taal te vervallen – legt Joris Luyendijk aan de hand van interviews met verschillende mensen die werkzaam zijn in The City (het bank-hart van Londen en dus van Europa), of daar werkzaam zijn geweest, hoe de economische crash kon gebeuren. En of het nog eens kan gebeuren. Een uniek, en bij vlagen zeer angstaanjagend, inzicht in de bankwereld dat iedereen die meer wil weten over de economische crisis zou moeten lezen.

Uitgeverij Atlas Contact, 2015.208 pag.

Koop bij bol.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s