Recensie “Het exacte verhaal” van Ionica Smeets

Geplaatst: 4 februari 2015 in recensies
Tags:, , , , , , , , , , , ,
Het exacte verhaal

Ionica Smeets – “Het exacte verhaal”

Als bètawetenschapper is het niet eenvoudig om je werk onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. Niet omdat exacte wetenschappen per se moeilijk zijn, maar omdat voor veel mensen Higgs-deeltjes en priemgetallen abstracter lijken dan oorlog en liefde.

Hoe breng je de kern van je onderzoek over? Waar let je op bij de keuze van een onderwerp? Hoe schrijf je een aansprekend persbericht of een toegankelijk artikel voor de krant? Gebruik je metaforen en formules, of juist niet? Hoe bereid je een interview voor? Wat maakt je lezing inspirerend voor niet-vakgenoten?

Ionica Smeets geeft tal van praktische tips en adviezen, aan de hand van haar eigen ervaringen én die van prominente wetenschappers en journalisten als Robbert Dijkgraaf, Rob van Hattum, Margriet van der Heijden, Diederik Jekel, Lieven Scheire, Govert Schilling en Freek Vonk.

De verhalen zijn afkomstig van een aantal bekende wetenschapsjournalisten en van de auteur zelf. Allen zijn gerenommeerde sprekers en publicisten. Het boek is opgebouwd uit hoofdstukken die elk een verschillend aspect van wetenschapscommunicatie behandelen. Zo komen onder meer het schrijven van een aantrekkelijk verhaal, metaforen en vergelijkingen en spreken en schrijven voor kinderen aan de orde.

Het exacte verhaal is een praktische gids voor bètawetenschappers, ingenieurs, redacteuren, voorlichters, docenten, en anderen die ingewikkelde concepten toegankelijk willen maken voor een breed publiek. Dus zeker niet alleen bestemd voor bèta’s, zoals de ondertitel wil doen geloven.

Uitgeverij Nieuwezijds, 2014. 208 pag.

Koop bij bol.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s