Recensie “Kinderen die de wereld hebben veranderd” door Floris van Straaten en Els Kloek

Geplaatst: 25 december 2014 in recensies
Tags:, , , , , , , , , , , , ,
Kinderen die de wereld hebben veranderd

“Kinderen die de wereld hebben veranderd”

Wat is de overeenkomst tussen Malala en Anne Frank? Ze hebben beiden de ogen van de wereld geopend voor het onrecht dat hun als kind is aangedaan. Malala is doelbewust ten strijde getrokken voor haar recht op onderwijs. Anne Frank is ongewild een symbool geworden van het effect dat oorlog heeft op het leven van kinderen. Het boek “Kinderen die de wereld hebben veranderd” beschrijft twintig kinderen die de aandacht hebben gevestigd op ernstige problemen in onze maatschappij en die een bijdrage hebben geleverd aan de oplossing. Als kind hebben ze onze wereld een klein beetje ten goede gekeerd.

Kinderen als Iqbal Masih, Andrew Adansi, Ishmael Beah en Nujood Ali hebben hun stem laten horen over: kinderarbeid, discriminatie, kindhuwelijken, armoede, uitsluiting van onderwijs, oorlog, ziekten en hongersnood. Ze zijn gehoord, ondanks of misschien juist dankzij hun jonge leeftijd. Kim Phuc, Ruby Bridges, Wilma Westenberg, Nkosi Johnson en Helen Keller hebben zich niet in hun lot geschikt en de strijd aangebonden. Andere kinderen en volwassenen weten zich gesteund door hun doorzettingsvermogen.

Wie zijn deze kinderen? Wat hebben ze gedaan, waarom en wat heeft hen geïnspireerd? Wat is het effect van hun daden en wat moet er nog worden gedaan? Kinderen die de wereld hebben veranderd geeft de kinderen een stem. Hun verhalen stellen een voorbeeld en tonen aan:verandering is wel degelijk mogelijk, het heeft zin om op te staan tegen onrecht – of je nu kind bent of volwassene. Dat is de les die we van hen kunnen leren.

Dit boek is verschenen op 20 november 2014, ter ere van de viering van 25 jaar VN Kinderrechtenverdrag. Een belangrijke dag, een mijlpaal, en dit boek is een schitterend eerbetoon aan alle kinderen die de wereld hebben veranderd. Dit boek hoort thuis in ieder gezin met kinderen boven de tien jaar.

Uitgeverij PixelPerfect, 2014. 287 pag.

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s