Recensie “Het seniorenbrein” van André Aleman

Geplaatst: 8 december 2014 in recensies
Tags:, , , , , , , , , ,
Het seniorenbrein

André Aleman – Het Seniorenbrein”

We maken ons allemaal wel eens zorgen over ons geheugen en ons verstand, zeker als we de vijftig gepasseerd zijn. De achteruitgang van het menselijk brein begint al vroeg maar is minder erg dan we soms denken. Sterker nog: een ouder brein is stressbestendiger en kan beter omgaan met complexe situaties dan een jong brein.
Het seniorenbrein” is een verfrissend en zeer informatief boek over wat er in ons hoofd gebeurt als we ouder worden. Het vertelt volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten welke veranderingen je kunt verwachten en waarom, hoe je de voortekenen van alzheimer kunt herkennen, en hoe je zelf van alles kunt doen om je hersenen gezond te houden.

Vanaf het vijftigste en zeker na het 65ste jaar veronderstellen wij alleen maar achteruitgang van onze hersenfunctie. Deels klopt dat. Er verdwijnen cellen evenals verbindingen in de hersenen. Het geheugen neemt af, de concentratie wordt minder en het denkvermogen gaat trager. Toch is niet alles kommer en kwel. De neuropsycholoog Aleman geeft aan hoe wij stressbestendiger en minder emotioneel worden. Aan de hand van onderzoeken en voorbeelden geeft hij hoop en tips om zo lang mogelijk goed te blijven functioneren. Het gaat over anatomische veranderingen in het verouderende brein, over mild cognitieverlies; hormonale veranderingen in de hersenen en wat wij er aan kunnen doen met voeding; beweging; geestelijke activering en dergelijke. Hoewel ‘Hersenspinsels‘ (2011) van hem nog beter was, is ook dit boek zeer informatief en gemakkelijk leesbaar.

Hoewel Aleman geprobeerd heeft het voor leken zo duidelijk mogelijk te maken, lukt hem dat niet altijd. Je hebt wel een bepaalde achtergrondkennis van (neuro-)psychologie nodig om dit boek volledig te kunnen begrijpen. Maar zonder die voorkennis zijn de voor- en nadelen van het ouder worden die Aleman opnoemt, zeer goed te begrijpen. Jongeren hebben vaak een negatief beeld over het (cognitief) functioneren van ouderen, en in dit boek laat hij zien dat deze vooroordelen voor het grootste deel niet kloppen. Buitengewoon informatief en leesbaar.

Uitgeverij Altas Contact, 2014. 208 pag.

Koop bij bol.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s