Recensie “Lexicon” van Max Barry

Geplaatst: 6 december 2014 in recensies
Tags:, , , , , , ,
Lexicon

Max Barry – “Lexicon”

Woorden zijn wapens.
Wil Parke wordt in een wc-ruimte van een vliegveld bruut overmeesterd door twee mannen. Ze stellen hem een reeks vreemde vragen en beweren dat hij de sleutel is tot een geheime strijd waar hij niets van weet, en dat hij `immuun’ is.
Straatschoffie Emily Ruff wordt gerekruteerd door een exclusieve school waar leerlingen les krijgen in overtuigingskracht. Ze leren woorden te gebruiken als wapens. De besten worden `dichters’ en gaan werken voor een sinistere organisatie. Al snel is Emily het grootste talent – totdat ze een catastrofale fout maakt: ze wordt verliefd.

Lexicon” is een boek met ups and downs. Het start aanvankelijk goed. De soms wat absurde gebeurtenissen trekken je als lezer het verhaal in. Je wil het kunnen plaatsen en weten hoe het verder gaat. Maar Barry weet de aandacht niet vast te houden. Halverwege het boek is er nog nauwelijks sprake van spanning. Naar het einde van het verhaal toe weet hij de spanning snel opnieuw op te bouwen, maar op zo’n manier dat het ten koste gaat van de plot. De ontknoping is een beetje een afraffeling van gebeurtenissen. Door het middengedeelte van het boek te comprimeren en het einde meer aandacht te geven, zou het naar mijn mening een sterkere thriller geweest zijn. Het verhaal bevat echter veel fantasy-elementen. Dat is ook de reden waarom het boek mij wat tegenviel. Op de voorkant staat “Thriller”, maar eigenlijk kan dit boek beter omschreven worden als een spannend fantasy-boek. Ik denk dat echte thrillerlezers teleurgesteld zullen zijn, maar liefhebbers van het fantasy-genre dit boek erg zullen waarderen.

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2014. 432 pag.

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s