Recensie “Al die tijd de duivel” van Donald Ray Pollock

Geplaatst: 6 december 2014 in recensies
Tags:, , , , , , ,
Al die tijd de duivel

Donald Ray Pollock – “Al die tijd de duivel”

Eens in de zoveel tijd lees je een boek waarvan je weet dat je die nooit zult vergeten. “Al die tijd de duivel” is zo’n boek. Een magistrale roman en een aanrader voor iedereen die van goede boeken houdt. Echter geen boek voor tere zieltjes. Donald Ray Pollock schrijft over het rauwe leven op een ongeëvenaarde, briljante manier die nog lang na-echoot.
Het is niet voor niets dat we dit boek gekozen hebben als boek van de maand.

Een getormenteerde oorlogsveteraan, een echtpaar dat moordend rondtrekt en een smeerlap van een predikant. En te midden van deze personages, in een godvergeten Ohio, zwerft Arvin rond, een weeskind dat opgroeit tot een goedhartige maar gewelddadige man die geleerd heeft voor zichzelf op te komen.

Al die tijd de duivel is een crime novel, een thriller en een literaire roman ineen – een boek dat te vergelijken is met het werk van Cormac McCarthy, David Vann en Flannery O’Connor, maar ook met films als Natural Born Killers of No Country for Old Men.

Donald Ray Pollock werd voor “Al die tijd de duivel” bekroond met de Grand prix de littérature policière 2012 en de Prix Mystère de la Critique 2013. Voor zowel het Franse Lire als het tijdschrift Rolling Stone was het het boek van het jaar.

Wij zijn niet de enigen die enthousiast zijn. Hier een greep uit andere recensies:

‘Doe je deur op slot. “Al die tijd de duivel” is een literaire tsunami van puur kwaad. Het boek is grotesk, gewelddadig, beklijvend, pervers en schrijnend – én buitengewoon goed. U zult worden afgeschrikt, u zult geschokt raken, u zult met afschuw worden vervuld, maar u zult doorlezen tot het laatste woord.’ The Washington Post

‘Gevoelige zieltjes kunnen hier beter niet aan beginnen. Pollock onderzoekt het kwaad, de duistere kant van het individu, en heeft daar prachtig proza aan gewijd.’ Le Monde

‘Nooit meer zeggen dat een boek aankomt als een mokerslag voordat je Donald Ray Pollock hebt gelezen.’ Theo Hakkert

Uitgeverij Karaat, 2014. 320 pag.

Koop bij bol.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s