Recensie “Valse papieren” van Valeria Luiselli

Geplaatst: 2 december 2014 in recensies
Tags:, , , , , , , , , , , ,
Valse papieren

Valeria Luiselli – “Valse papieren”

Wie aan ‘Valse papieren’ begint, stapt een fascinerende wereld binnen, een wereld die wreed en pijnlijk is, scheurtjes vertoont en niet langer haar oorspronkelijke glans bezit. Maar ook een wereld die doet verbazen door de schoonheid die achter deze onvolkomenheden verscholen ligt.

Wie aan ‘Valse papieren’ begint, wordt door de vertelster bij de hand genomen en meegevoerd op een reis langs de pagina’s van de boeken die ze las, de onuitwisbare indrukken die ze daarbij opdeed; langs hedendaagse wereldsteden: vervallen, voortdurend aan verandering onderhevig en in onderhoud; langs de onbekende dode voor haar deur naar anekdotes over schrijversgraven en dichtersverdriet. Maar te midden van die tristesse en melancholie bevat het boek zoveel schoonheid, zoveel kunst en literatuur, dat je als lezer alleen maar kunt genieten van de beelden die opgeroepen worden.

Met Valse papieren creëerde Valeria Luiselli een geheel nieuw genre, weliswaar in de traditie van W.G. Sebald, Teju Cole en Joseph Brodsky: ‘Valse papieren’ is geen roman, geen reisverhaal, geen essay, maar alles tegelijk.

Met een voorwoord van Cees Nooteboom.

Dit is een boek dat zich erg lastig laat omschrijven. Het is niet in een genre te vangen. Essays over “haar” stad, Mexico City, ja, maar het gaat dieper dan dat. De essays zijn geen flarden uit een reisgids, maar zijn naast een beschrijving van haar stad tegelijkertijd filosofische essays. Dit is geen boek voor de grote massa. Dit is een boek voor fijnproevers. Als een goede wijn of een goede maaltijd, dient deze niet te snel genuttigd te worden. Lees een stukje en laat het bezinken. De liefhebbers van goede, verfijnde literatuur zullen dit boek op waarde weten te schatten en dit juweeltje koesteren.

Uitgeverij Karaat, 2012. 144 pag.

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s