Recensie “Het Rosie Project” van Graeme Simsion

Geplaatst: 19 november 2014 in recensies
Tags:, , , ,
Het Rosie Project

Graeme Simsion – “Het Rosie Project”

Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina’s tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden.

Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader – een zoektocht waarbij Don haar misschien zou kunnen helpen.

Rosie is in alles de tegenpool van Don. Rosie is chaotisch en impulsief, terwijl Don liever alles zorgvuldig plant en in spreadsheets uitwerkt. Samen werken ze aan een “project” om te achterhalen wie de biologische vader van Rosie is. Dit leidt tot hilarische situaties, vooral gezien de verschillende karakters van de twee hoofdpersonen.
Iemand omschreef dit boek als “lekker een weekendje autistisch zijn”, maar zo simpel is het niet. Ten eerste wordt nergens gezegd dat Don Tillman een vorm van autisme heeft (hoewel alles uit zijn gedrag en manier van denken er op wijst dat dit wel het geval is). Ten tweede verschillen mensen met een autistische stoornis onderling net zoveel als “normale” mensen. Don Tillman is daarmee net zomin DE autist als “Rain Man” dat was. Wel krijg je een leuk kijkje in zijn hoofd, en wat daar gebeurt ligt wel een tipje van de sluier op van de manier van denken en voelen van iemand met bijvoorbeeld het syndroom van Asperger (een vorm van autisme bij hoogbegaafde personen). Als je de discussie over of Don een vorm van autisme heeft, en zo ja, welke vorm van autisme Don heeft terzijde schuift en hem gewoon accepteert zoals hij is, weet hij al binnen een paar pagina’s je hart te veroveren en wil je niets anders dan doorlezen. Natuurlijk om er achter te komen wie de biologische vader van Rosie is, maar nog veel meer om te zien hoe het verloopt tussen Rosie en Don, waarschijnlijk één van de meest onwaarschijnlijke combinaties in de hedendaagse literatuur.
Het boek leest makkelijk weg, is grappig en bij vlagen zelf ronduit hilarisch. Het risico bestaat dat je tijdens het lezen van dit boek hardop in lachen zult uitbarsten. De lezer is dus gewaarschuwd.

En als je na het lezen van dit boek meer “Don en Rosie” wil, kun je direct verder in “Het Rosie Effect” van dezelfde schrijver. Dat is zeker aan te raden, want je zult alleen maar meer willen lezen over dit bijzondere duo.

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2014. 336 pag.

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s